Afvallen, het is altijd hetzelfde liedje. Je doet zo je best (of niet) maar het lukt alsmaar niet. Tijd voor de pijnlijke waarheid. Probeer jij wat kilo’s kwijt te raken maar lukt dit niet (blijvend)? Dan ligt het waarschijnlijk aan één of meerdere van deze redenen. Let op, weet je zeker dat je hier wel klaar voor bent?

1. Je eet te veel / Je beweegt te weinig

Afvallen werkt zo: je moet meer moet verbranden dan dat je eet. Doorgaans onderschatten we wat we op een dag binnenkrijgen. Weet je hoeveel calorieën je meer moet verbranden dan dat je binnen krijgt om één kilo kwijt te raken? 7000 calorieën! Meer bewegen helpt wel degelijk om meer te verbranden dan dat je binnenkrijgt. Echter, we overschatten vaak wat we verbranden. Bovendien beseffen veel mensen zich niet dat het veel meer moeite kost om bijvoorbeeld 300-500 calorieën EXTRA te verbranden dan dat het kost om deze 300-500 calorieën te minderen in je inname. Meer inzicht in je calorie-inname en -verbruik kan helpen.

afvallen

2. Je gedrag is niet (echt) veranderd

Doe je wat je deed? Dan krijg je wat je kreeg. Wil je een paar kilo afvallen en deze ook nooit meer terugzien? Dan gaat je dat alleen lukken als je je gedrag ook daadwerkelijk verandert. Zorg dat je niet vervalt in oude patronen. Merk je dat dit toch is gebeurd? Hervat jezelf dan alsnog. Het is nooit te laat om bij te sturen. Zeg dus maar doei tegen crash-dieëten die alleen gericht zijn op gewichtsverlies op korte termijn!

Of ben jij iemand die de chocolade brownie (alleen) heeft ingewisseld voor de ‘gezonde’ brownievariant met zwarte bonen? Vraag jezelf dan af: heb ik mijn gedrag wel écht veranderd of heb ik alleen sommige producten ingewisseld. Je kan je afvragen of je wel elke dag een calorierijk tussendoortje nodig hebt – ook al is dit zogenaamd gezond – of dat het misschien niet effectiever is om af te leren dat er altijd wat lekkers bij de thee hoort. Begrijp me niet verkeerd, het is goed om gezonde alternatieven te hebben! Maar bedenk dat het nog steeds extra’s zijn.

afvallen

3. Je dénkt dat je gezond bezig bent

Oké, misschien eet jij wel hartstikke gezond. Toch wil dit helemaal niet zeggen dat je dan afvalt. Zie punt 1! Eet jij bijvoorbeeld veel van deze gezonde dikmakers zoals zalm, avocado en noten? In kleine porties inderdaad gezond maar deze dikmakers noemen we niet voor niets zo: ze zijn veelal hoog in calorische waarde waardoor je toch misschien wel meer binnenkrijgt dan je wilt. Nog zo gezond eten zegt niets over afvallen.

4. Je slaapt te weinig

Een mens heeft gemiddeld tussen de 7-9 uur slaap nodig. Deze slaap hebben we ook echt nodig! Zeker als je veel sport. Als je op een oor ligt dan heeft zowel je lichaam als je geest de tijd om zich te herstellen. Slaap je te weinig dan kan het zijn dat je niet goed herstelt. Blessures liggen op de loer, oververmoeidheid en ook stress. Bovendien kan het je hormoonhuishouding flink verstoren. Het gaat hier om de hormonen Leptine en Gherline die o.a. het verzadigingsgevoel reguleren. Gherline geeft je hersenen een seintje dat het tijd is om te eten. Als je te weinig geslapen hebt, dan maakt je lichaam meer van dit hormoon aan met als gevolg een onstilbaar hongergevoel. Dit wil je natuurlijk niet hebben, afvallen is al moeilijk genoeg!

afvallen

5. Je eet terwijl je eigenlijk geen honger hebt

Als we het dan toch over honger hebben… Deze hangt ook samen met punt 2. Wil je blijvend je gedrag veranderen en zo wat afvallen? Maak het jezelf dan niet nog moeilijker en zorg dat je jouw hongersignalen herkent. Zo eet je bewuster en eet je niet wanneer je eigenlijk behoefte hebt aan iets anders.

6. Je hebt je prioriteiten niet duidelijk of streeft dit niet na

Als jij sporten en/of gezond eten niet jouw prioriteit maakt, wie gaat dit dan doen? Het komt echt niet vanzelf. Stel jezelf doelen, dat maakt het stellen van prioriteiten makkelijker. Ik krijg wel eens commentaar over mijn prioriteiten, hier lees je hoe ik daar mee om ga.

7. Je durft geen ‘nee’ te zeggen

Vaak kun je wel 100 smoesjes bedenken waarom je niet wilt gaan sporten, maar ‘nee’ zeggen tegen een koekje of een glaasje wijn gaat je moeilijker af. Je omgeving accepteert je heus wel als je een keer wat anders drinkt. Jij zou dit immers toch ook bij een ander doen? Zorg dat jij je prioriteiten stelt en nastreeft (zie punt 6), dan draait je omgeving uiteindelijk ook wel bij. First they will ask you why, later they will ask you how… 😉

afvallen

8. Je bent te ongeduldig

Je hoort ‘m vaker: Rome wasn’t built in a day. Je hebt jarenlang deze gewoontes gehanteerd. Je voelt je daar comfortabel bij. Het kost tijd om gedrag blijvend te veranderen. Waarom moet afvallen dan opeens in een paar weken? Geef jezelf de tijd en geniet van het proces. Crash diëten is mijn inziens echt geen goed idee. Weet je nog wat er bij mij gebeurde toen ik te weinig ging eten om sneller resultaat te boeken? Yes, ik kreeg steeds vaker last van vreetbuien!

9. Je denkt dat je motivatie nodig hebt

Motivatie is écht overrated. Heb je motivatie om een boterham te smeren? Nee, dit doe je gewoon. Heb je motivatie om te douchen? Nou, soms, maar meestal doe je dit gewoon. Heb je motivatie nodig om je tanden te poetsen? Nee! Allemaal dingen die je doet zonder daar specifiek voor gemotiveerd te zijn. Ja, motivatie maakt het makkelijker om vol te houden maar je kunt niet vanzelf verwachten dat je motivatie altijd sterk op de voorgrond is. Maar dat is niet erg, want ook zonder motivatie kun je sporten of gezonde keuzes maken. Hoe beter jij gezonde keuzes in je gedrag integreert, hoe minder groot de rol van motivatie is. Gewoon dóen!

10. Je bent aan het wachten tot het moment dat de knop omgaat

De spreekwoordelijke knop waar je in veel succesverhalen over hoort. Pff, nou ik heb zitten wachten en wachten tot ik deze knop gevonden had. Ehmm… ja. De tijd dat je zit te wachten kun je dus veel beter besteden aan het ook daadwerkelijk doen.

De waarheid over afvallen…Herken je jezelf?

Tijd om wakker te worden. Zet de snoozeknop uit, kom uit bed, hijs jezelf in je sportkleding, heb plezier! Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Er zijn mensen met gezondheidsproblemen waardoor het lichaam niet werkt zoals het hoort, of medicijnen slikken die het allemaal net wat lastiger maken. Maar ben je gezond en zie jij je gedrag écht te veranderen, dan is daar naar een tijdje het resultaat heus wel naar.

Het mag dan nu wel bijna zomer zijn, maar het is nooit te laat om te beginnen! Just do it.

X Ana

Laura is het wel gelukt! Lees hier haar verhaal en laat je inspireren.