Stressincontinentie…Dat ik graag taboe-onderwerpen aansnijd is misschien niet nieuw voor je. Eerder schreef ik namelijk over hoe vaak ik mijn sportkleding was, wat lezers in twee duidelijke groepen verdeelde: of je herkende je er in, of je vond het maar een smerig idee. Ik vind het allemaal prima, want dat is de reden dat ik dit soort onderwerpen juist op de kaart wil zetten. Nog zo’n onderwerp waar een luchtje aan hing was over winderigheid tijdens het sporten.

Vandaag ga ik weer met de billen bloot. In de hoop dat meer meiden zich herkennen in mijn verhaal en in dit kwaaltje. Vandaag ga ik het hebben over incontinentie. Oh my god, staat dat er echt? Jawel. Maar ik heb wel last van een specifiek soort incontinentie. Namelijk stressincontinentie. En nee, dat is niet het soort incontinentie waar je last van krijgt als je een deadline dreigt te missen.

Stressincontinentie, wat is dat dan?

Stressincontinentie wordt ook wel eens inspanningsincontinentie genoemd en is het verliezen van urine bij lichamelijke activiteiten. Dus bijvoorbeeld bij tillen, springen en niezen kan druk op de blaas komen te staan. Je kunt het zien als fysieke ‘stress’ waarbij dan urineverlies optreedt.

Ik had hier met name last van toen ik ging bootcampen in het park, waarbij springen eigenlijk wel in elke training naar voren kwam in de vorm van een kikkersprong, of gewoon zo hoog mogelijk springen. En nee, bij stressincontinentie pies je meestal niet gelijk je hele broek onder, de hoeveelheid is meestal klein. Maar hoewel het gaat om enkele druppeltjes of scheutjes, het kan voelen alsof je meer verliest. Alsof dat niet allemaal al onplezierig genoeg is als je je uit staat te leven bij een set jumping jacks, kan nat ondergoed ook nog eens gaan schuren en gaan irriteren. Dat wil je natuurlijk niet, al helemaal niet dáár. Het gevolg: ik ruilde bootcamp in voor hardlopen en liet de jumping jacks in mijn warming up voortaan achterwegen.

Ik dacht: ik ben een jonge vrouw, waarom heb ik hier dan toch last van? Incontinentie komt toch alleen bij oudere vrouwen en oma’s voor? Maar nee – hoewel ik er met mijn toen nog 26 jaar vroeg bij was – het komt veel voor bij vrouwen vanaf 30 jaar. Omdat de oorzaak meestal ligt bij verzwakte bekkenbodemspieren komt het vaak voor nadat vrouwen zijn bevallen van een baby. Maar goed, dat laatste excuus gaat voor mij helaas niet op.

Wel fijn: er is een oplossing!

Of ja, eigenlijk zijn er twee oplossingen die wat mij betreft complementair aan elkaar zijn. Herken je je in bovenstaand verhaal dan komt hier het punt waarop je moet opletten 😉

1: Zorg dat je voorbereid bent: ga altijd op pad met 100% katoenen inlegkruisje

First things first: jezelf weer aan het springen krijgen! Hoe simpel is het om een inlegkruisje te gebruiken voordat je gaat sporten? Het zorgt er misschien niet voor dat je nooit meer urine verliest, maar wel dat je er minder last van hebt. Zorg ervoor dat je inlegkruisje niet gaat irriteren en gebruik daarom het liefst 100% katoenen inlegkruisjes, zoals die van Sanature. Katoen is een natuurlijk product dat ervoor zorgt dat de huid kan blijven ademen, waardoor je geen irritatie krijgt. Daarnaast heeft katoen een enorme absorptiekracht. Mocht je dan dus toch wat druppels urine verliezen door een set burpees, dan hoef je in ieder geval niet meer onzeker te zijn dat iemand anders dan jij er iets van gaat merken.Stressincontinentie

Wist je dat Sanature inlegkruisjes gemaakt zijn van 100% katoen en geen chemicaliën bevatten? Hierdoor niet alleen de beste keuze wanneer je jezelf in het zweet wilt werken, maar eigenlijk altijd! Sanature heeft namelijk ook maandverband en tampons.

2: Pak de oorzaak aan

We trainen onze benen, billen, armen dus vanaf nu trainen we ook onze bekkenbodemspieren om zo stresscontinentie aan te pakken. Heb je geen idee waar deze spieren zich bevinden? Een eenvoudige manier om hier achter te komen, is door te doen alsof je iets met je vagina vasthoudt (ben je het nu aan het proberen?) of probeer eens je plasstraal te onderbreken (beter doe je dit niet nu maar op het toilet). Probeer eens of je vooruit komt met deze oefeningen:

Oefening 1:

  • Ga op je rug liggen, je knieën opgetrokken en je handen losjes langs je lichaam. Adem langzaam in tot je buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing je bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof je de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek je stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
  • Houd je bekkenbodem aangespannen gedurende de volgende drie ademhalingen, en laat dan de spanning langzaam los. Herhaal deze oefening 10 maal.

Doe de oefening tijdens een andere oefensessie ook eens zittend, in kruiphouding en staand.Stressincontinentie

Oefening 2:

  • Neem dezelfde houding aan als in oefening 2.
  • Adem langzaam in tot je buik opbolt. Trek tijdens de uitademing je bekkenbodem op zoals bij de vorige oefening. Houd de spanning vast gedurende drie ademhalingen, maar laat dan zo langzaam los, dat je het ontspannen in drie gelijke stappen doet.

Oefening 3:

Neem de rugligging aan, je knieën opgetrokken en je handen losjes op je buik. Trek de bekkenbodem stevig op, maar kom niet met de stuit omhoog. Houd de spanning vast, terwijl je voorzichtig de knie iets optilt, daarna weer de voet terugzetten en dan pas je bekkenbodem loslaten. Bij deze oefening leer je de bekkenbodem ook te blijven aanspannen als de benen een ‘opdracht’ krijgen.

Lukt het met geen van bovenstaande oefeningen? Probeer dan eens één van deze oefeningen.

Heb je dus last van urineverlies tijdens het sporten, maak je dan niet druk. Doe er wat aan, pak de oorzaak aan en zorg dat je je extra zelfverzekerd kunt voelen tijdens die workout. Wen jezelf aan om een inlegkruisje te gebruiken die gemaakt is van 100% katoen om zo irritatie te voorkomen. Kom maar op met die jumping jacks, burpees, high knees en kikkersprongen. Je kan ze vanaf nu allemaal aan!

En nu de hamvraag waar ik zo benieuwd naar ben: herken jij je in mijn verhaal? Of ben ik voor niets met de billen bloot gegaan? En zo ja, hoe ga jij hiermee om en heb je misschien nog tips voor mij?

X Ana

Smul je van taboe-onderwerpen? Zoals yogablunders?

Dit is een gesponsorde blogpost in samenwerking met Sanature